nedelja, 18. november 2012

Prvi koraki - priprava barv


Nadaljujem. Danes bom pripravil barve.

Najprej nekaj besed o barvah. V maketarstvu se glede na kemijsko sestavo uporabljajo različne vrste barv. Barve Revell sodijo v skupino t.i. 'emajl barv' (ang.: enamel color), pri katerih je osnova iz sintetičnih spojin pridobljenih iz nafte (zato tudi značilen vonj). Te barve niso vodotopne, ko se posušijo, so odporne tudi na etanol. Redčijo se s sintetičnim razredčilom (v našem primeru Color Mix), orodje in pripomočki se čistijo s čistilnim bencinom (v našem primeru Painta Clean).
Pa začnimo.

Na spodnji sliki je prikazano potrebno orodje in pripomočki. Za pripravo barv bom potreboval 13 stekleničk, o katerih sem že govoril.
Pločevinko z barvo najprej dobro pretresem, tresem od 15 do 30s (POZOR: pred tresenjem preverim, če je pločevinka dobro zaprta),
s pletilko odprem pokrovček
in barvo dobro premešam. (namig: pri nekaterih barvah, predvsem starejših, se na dnu nabere usedlina, ki jo je potrebno z mešanjem v celoti raztopiti)
Nato ob pletilki celotno vsebino pločevinke pretočim v stekleničko. *glej OPOMBO!!! Zakaj točim ob pletilki? Le ta mi služi kot vodilo za pretakanje, torej, da barva teče tja, kamor želim.
Ko sem pločevinko izpraznil, jo zaprem in jo odvržem med nevarne odpadke. Pipeto napolnim z originalnim razredčilom (do zgornje črtice je točno 2ml) *glej OPOMBO!!!
in njeno vsebino zlijem v stekleničko z barvo.
Tukaj se poraja vprašanje, koliko redčimo? To je v prvi vrsti pogojeno s tehniko barvanja. V mojem primeru redčim v razmerju 2:1 (2 dela barve in 1 del razredčila ali 67% barve in 33% razredčila). Naj vse skupaj prevedem še v mililitre. Na pločevinki z barvo je podatek o prostornini le te in sicer 14ml. Moje meritve so pokazale, da je v njej v povprečju dejansko 13ml, ko pa jo pretočim v stekleničko, izgubim še cca. 1ml, torej je v steklenički 12ml barve. Če redčim v razmerju 2:1, dodam še 6ml razredčila (tri pipete). (pozor: vse Revell-ove barve niso enako goste, če je barva že v osnovi redkejša, dodam cca. 4-5ml razredčila, če je gostejša pa 7-8ml razredčila, belo barvo redčim manj, cca. 4ml razredčila)

(*OPOMBA: Po mojih izkušnjah predhodno razredčene barve, ki so shranjene v dobro zaprtih stekleničkah, zdržijo 2 - 3 leta. Če želimo, da barva zdrži dalj časa, jo NE pretakamo v stekleničko (hranimo jo v originalni pločevinki) in je NE redčimo, torej izpustimo zgornja dva koraka. Redčimo jo tik pred uporabo v za to namenjeni posodici (npr. plitek plastični kozarček ali v temu namenjenih inox posodicah, neporabljene barve ne zlivamo nazaj v pločevinko.)

Ko dodam celotno potrebno količino razredčila, vse skupaj s pletilko dobro premešam.
Nato pletilko očistim s toaletnim papirjem
in stekleničko dobro zaprem s pokrovčkom. Na pokrovček še nalepim cca. 2cm dolg kos samolepilnega rumenega krep traku, na katerega napišem ime proizvajalca barve in številko le te.
Popolnoma enak postopek ponovim še pri preostalih barvah in po slabi uri dela so barve pripravljene.

Še nekaj besed o čiščenju stekleničk. Če se nam katera barva 'pokvari' jo pač zlijemo med nevarne odpadke (za ta namen uporabljam manjši odvečni kozarec za vlaganje s pokrovom), stekleničko in pokrovček pa temeljito obrišemo s toaletnim papirjem in očistimo s čistilom Painta Clean. 
Sedaj bom še pripravil obe barvi, za kateri je v navodilih napisano, da ju je potrebno zmešati iz osnovnih barv. To sta barvi z oznako 'A' in 'E'

Že v prvem prispevku sem si prepisal legendo barv, ki mi je sedaj v pomoč pri mešanju
Na spodnji sliki so prikazani vsi potrebni pripomočki in orodje.
Najprej bom zmešal barvo z oznako 'A'. V navodilih piše, da je sestavljena iz 20% barve št. 9 in 80% barve št. 350. Ker sem namesto silk matt barve št. 350, kupil matt barvo št. 56, bom uporabil slednjo.

Najprej vzamem stekleničko z barvo št. 56 in jo dobro pretresem (tresem od 15 do 30s) (POZOR: pred tresenjem obvezno preverim, če je steklenička dobro zaprta).
Po tresenju s stekleničko nekajkrat potrkam po mizi, da zračni mehur splava na površje, v nasprotnem primeru dobimo 'vrenje'. Nato stekleničko previdno odprem in s toaletnim papirjem očistim vrat
ter pokrovček.
Zakaj to počnem? Zato, da preprečim nabiranje zasušene barve na vratu in pokrovčku. (nasvet: vrat in pokrovček očistimo vsakokrat, ko odpremo stekleničko)

(namig: za čiščenje uporabljamo listič toaletnega papirja, katerega zaradi večje vpojnosti dvakrat prepognemo, da dobimo 4 sloje. V tem primeru je vpojnost dovolj velika, da si ne umažemo prstov)
Nato s pletilko barvo dobro premešam
in pletilko obrišem. (ponovno z dvakrat prepognjenim lističem toaletnega papirja)
Kapalko napolnim z barvo
in njeno vsebino spraznim v drugo stekleničko. Vse skupaj ponovim 6x, torej 6 kapalk barve št. 56.
Nato kapalko očistim v steklenički, v kateri imam Painta Clean. Kapalko večkrat napolnim in spraznim
in nato obrišem s toaletnim papirjem.
Nato odstranim gumijasti pokrovček in s posvaljkanim toaletnim papirjem očistim njeno notranjost
ter z vatirano palčko namočeno v čistilo še pokrovček.
Po enakem postopku dodam še 4 kapalke barve št. 9.
Torej, barvo z oznako 'A' sem zmešal v razmerju 60% št. 56 in 40% št. 9.

Na koncu vse skupaj dobro premešam in zaprem s pokrovčkom.
Na enak način pripravim še barvo 'E'. Sestavljena je iz 60% barve št. 15 in 40% barve št. 65. V prazno stekleničko dodam 3 kapalke št. 15 in 2 kapalki št. 65.
Tako barvi 'A' in 'E' sta pripravljeni.
Obe barvi še opremim z 'etiketo', kjer piše, kaj je notri.

Tako, to bo za danes vse.

0 komentarji:

Objavite komentar

QR Svet v malem

QR Svet v malem
Scan and build your model

FESTIVAL SVM 2013

1. in 2. 6. 2013

Po šestih uspešnih razstavah vam z veseljem sporočamo, da bo FESTIVAL SVM 2013 v soboto in nedeljo (1.6 in 2.6.2013) v Kranju. Razstava plastičnih maket, miniaturne železnice, razstava LEGO, WARHAMMER igre, leseni modeli... Vabljeni!

Maketarski krožek 2012/2013

PONEDELJEK:
- O.Š. Simona Jenka ob 15.00 do 16.30 v Tehnični učilnici
- O.Š. Naklo ob 17.00 do 18.30 v Tehnični učilnici
- OŠ Vižmarje-Brod od 17.00 do 18.30 v Tehniki
TOREK:
- O.Š. Šenčur ob 15.00 do 16.30 v Tehnični učilnici
- O.Š. Davorina Jenka Cerklje od 17.00 do 18.30 v Tehniki
SREDA:
- O.Š. jakoba Aljaža ob 15.00 do 16.30 v Tehnični učilnici
-O.Š. Matije Čopa ob 16.00 do 17.30 v Likovni učilnici
ČETRTEK:
- O.Š. Franceta Prešerna ob 15.00 do 16.30 v Teniki
- O.Š. Stražišče ob 17.00 do 18.30 v Tehnični učilnici

*Krožki se izvajajo enkrat na teden po 2 šolski uri (90 minut)

Plastično maketarstvo

Plastično maketarstvo je sestavljanje, izdelovanje in barvanje plastičnih delčkov v celoto, pri čemer izdelovalec maket v podanem merilu stremi k čim boljšemu kopiranju pravega predmeta. Pri mladih tovrstna dejavnost vzpodbuja natančnost, preciznost in zavzetost, ki slehernemu posamezniku koristi v vsakdanjem življenju. Že vrsto let na območju Gorenjske in Ljubljanske regije na desetih osnovnih šolah vodimo najštevilčnejši maketarski krožek v Sloveniji

Oznake

Svet v malem BLOGI

Društvo Svet v malem

Društvo za vzpodbujanje kreativnosti Svet v malem je prostovoljno, samostojno, nepridobitno združenje, ki združuje:

- izdelovalce plastičnih maket,

- ljubitelje kovinskih maket,

- ljubitelje pomanjšanih železnic,

- zbiralce unikatnih zbirk,

- modelarstva,

- in vseh, ki se tako ali drugače ukvarjajo z dejavnostmi, ki vzpodbujajo kreativnost,

- ljubitelje Družabnih iger.