ponedeljek, 7. januar 2013

Prvi koraki - 19.dan


Nadaljujem. Kit se je dobro posušil, zato sledi brušenje. Najprej pobrusim zadnji spoj krila in trupa. Najprej brusim z ravno brusilko 5x5 (#400).
Nato sledi brušenje s koščkom brusnega papirja #800
in nazadnje še vse skupaj zagladim z brusnim papirjem #1200. Cilj brušenja je odstranitev večine kita, tako da le ta ostane le v špranjah.
Med brušenjem postopek večkrat prekinem, očistim površino in preverim napredek. (nasvet: pri brušenju pazimo, da ne poškodujemo okoliške površine)

Pri brušenju stranskega spoja krila in trupa si pomagam s kotno brusilko. Na letvico 5x5 prilepim 10mm širok kos brusnega papirja (#400) in sicer na dve sosednji stranici. 
Brusim počasi in previdno, stalno preverjam napredek.
Po grobem brušenju sledi brušenje s kosom brusnega papirja #800, katerega prepognem za večjo togost. Nazadnje še vse skupaj zagladim s #1200. Po grobem brušenju so se pojavile manjše luknjice (zračni žepki v kitu), katere s pomočjo kovinske igle dodatno pokitam, počakam cca. 15min in ponovno pobrusim. Cilj brušenja je, da kit ostane le v špranji.
Sledi zahtevno in dolgotrajno brušenje zadnjega kolesnega prostora. Pri brušenju si pomagam s posebno brusilko. Osnova je letvica 3x3, kateri sem pobrusil konec tako, da sem dobil zaobljeno površino.
Z omenjeno brusilko počasi odstranjujem kit. Med brušenjem se brusilka pogosto zapaca s kitom, zato brusni papir preprosto odlepim, ga zamaknem za cca. 0,5cm in ponovno prilepim.
V zadnjem delu je kolesni prostor ožji kot 3mm, zato si pomagam z na enak način izdelano mikro brusilko (letvica 2x1).
Po slabi uri brušenja je večina kita odstranjena, ostal je le v špranji.
Sledi lepljenje motorja. V neposredni bližini obeh lukenj z zaobljenim rezilom postragam barvo. Zakaj? Zato, da bo lepilo bolje prijelo.
Nato na stekleno ploščico dodam kapljico lepila in ga z zobotrebcem nanesem v obe luknjin in na okoliško postrgano površino. V motor vstavim os propelerja (katere seveda ne lepim) in motor prilepim na njegovo mesto. Dokler je lepilo še sveže, motor naravnam tako, da je na sredini in da je os motorja poravnana z vzdolžno osjo trupa.
Za konec prilepim še oba višinska stabilizatorja, katera sem predhodno pobrusil (ostanki popkovine in livarski šiv) in označil s številkama (da ju nebi pomotoma napačno prilepil). Lepilo z zobotrebcem nanesem le v zarezo. Na ta način se izognem kasnejšemu brušenju izcejanega lepila.
Dokler je lepilo sveže, ju naravnam tako, da tvorita pravi kot s smernim stabilizatorjem.

Tako, to bo za danes vse.

0 komentarji:

Objavite komentar

QR Svet v malem

QR Svet v malem
Scan and build your model

FESTIVAL SVM 2013

1. in 2. 6. 2013

Po šestih uspešnih razstavah vam z veseljem sporočamo, da bo FESTIVAL SVM 2013 v soboto in nedeljo (1.6 in 2.6.2013) v Kranju. Razstava plastičnih maket, miniaturne železnice, razstava LEGO, WARHAMMER igre, leseni modeli... Vabljeni!

Maketarski krožek 2012/2013

PONEDELJEK:
- O.Š. Simona Jenka ob 15.00 do 16.30 v Tehnični učilnici
- O.Š. Naklo ob 17.00 do 18.30 v Tehnični učilnici
- OŠ Vižmarje-Brod od 17.00 do 18.30 v Tehniki
TOREK:
- O.Š. Šenčur ob 15.00 do 16.30 v Tehnični učilnici
- O.Š. Davorina Jenka Cerklje od 17.00 do 18.30 v Tehniki
SREDA:
- O.Š. jakoba Aljaža ob 15.00 do 16.30 v Tehnični učilnici
-O.Š. Matije Čopa ob 16.00 do 17.30 v Likovni učilnici
ČETRTEK:
- O.Š. Franceta Prešerna ob 15.00 do 16.30 v Teniki
- O.Š. Stražišče ob 17.00 do 18.30 v Tehnični učilnici

*Krožki se izvajajo enkrat na teden po 2 šolski uri (90 minut)

Plastično maketarstvo

Plastično maketarstvo je sestavljanje, izdelovanje in barvanje plastičnih delčkov v celoto, pri čemer izdelovalec maket v podanem merilu stremi k čim boljšemu kopiranju pravega predmeta. Pri mladih tovrstna dejavnost vzpodbuja natančnost, preciznost in zavzetost, ki slehernemu posamezniku koristi v vsakdanjem življenju. Že vrsto let na območju Gorenjske in Ljubljanske regije na desetih osnovnih šolah vodimo najštevilčnejši maketarski krožek v Sloveniji

Oznake

Svet v malem BLOGI

Društvo Svet v malem

Društvo za vzpodbujanje kreativnosti Svet v malem je prostovoljno, samostojno, nepridobitno združenje, ki združuje:

- izdelovalce plastičnih maket,

- ljubitelje kovinskih maket,

- ljubitelje pomanjšanih železnic,

- zbiralce unikatnih zbirk,

- modelarstva,

- in vseh, ki se tako ali drugače ukvarjajo z dejavnostmi, ki vzpodbujajo kreativnost,

- ljubitelje Družabnih iger.