petek, 11. januar 2013

Prvi koraki - 23.dan


Nadaljujem. Ko se je barva posušila, se je pokazalo nekaj manjših luknjic, katere bo potrebno pokitati. Kitam s pomočjo igle.
Ko sem vse pokital počakam 15min, da se kit posuši.
Ta čas izkoristim za čiščenje delov, katere sem včeraj prilepil na zobotrebce. Čistim z vatirano palčko namočeno v alkohol.
Nazadnje še vse zobotrebce z deli vpnem v ščipalke.
Po preteku 15min sledi brušenje odvečnega kita. Brusim s kosom prepognjenega brusnega papirja #800.
Ko je kit pobrušen, sledi brušenje robov barve. Zakaj? Ker je barva nanešena s čopičem, se lahko pri kasnejšem barvanju ti robovi pokažejo kot nepravilnosti. Brusim z brusnim papirjem #800. Pobrusim vse robove barve. Pri brušenju pazim, da ne odbrusim detajlov na površini makete.
Po končanem brušenju celotno maketo poščetkam s tršim ploščatim čopičem, da odstranim barvni prah, ki je nastal pri brušenju.

Sledi maskiranje pilotovega sedeža in motorja. Pri barvah, ki niso na vodni osnovi, so zelo uporabne t.i. 'mokre maske'. Iz lista pisarniškega papirja odrežem cca. 9mm širok trak in ga zatlačim za naslonjalo pilotovega sedeža.
Višek papirja s škarjami odrežem in masko s pomočjo zobotrebca prepognem preko naslonjala. Nato s kapalko dodam kapljico navadne vode in počakam, da se papir dobro omoči.
Ko je papirnata maska dobro omočena, jo s pomočjo zobotrebca natančno namestim.

Za maskiranje motorja uporabim toaletni papir, ker je mehkejši in ga je enostavneje oblikovati. S škarjami izrežem krog (naj bo malo večji, kot je premer prednjega pokrova), na sredini s pomočjo zobotrebca neredim luknjo in ga nataknem na os motorja. Nato z zobotrebcem zatlačim robove maske za prednji obroč pokrova motorja.
Nazadnje še s kapalko dodam nekaj kapljic vode in z zobotrebcem še natančno namestim masko. Pri tem sem zelo previden, ker je mokra maska zelo krhka.
Sledi priprava makete za barvanje. Najprej iz zobotrebcev izdelam začasno 'podvozje'. Tri zobotrebce prepolovim in jih s sekundnim lepilom začasno prilepim v luknje, kjer bo kasneje nameščeno podvozje.
Celotno maketo je pred barvanjem potrebno temeljito očistiti. Imamo dve možnosti. Lahko jo operemo v blagi milnici in speremo pod tekočo vodo ali pa očistimo z alkoholom, ker le ta ne topi emajl (enamel) barv. (pozor: če barvamo z akrilnimi barvami, čiščenje z alkoholom ni primerno, ker le ta topi akrilne barve) Na sliki so prikazani vsi pripomočki. Posebej bi opozoril na rokavico iz lateksa. Zakaj? Ko maketo očistimo, je ne smemo več prijemati z golimi rokami. Zakaj? Ker bi na maketo ponovno nanesli maščobo in se barva nebi dobro prijela podlage.
Maketo očistim s pomočjo vatiranih palčk.
Tako, maketa je temeljito očiščena in pripravljena za barvanje.
Za danes bo to vse, jutri pa sledi barvanje s temeljno barvo.

0 komentarji:

Objavite komentar

QR Svet v malem

QR Svet v malem
Scan and build your model

FESTIVAL SVM 2013

1. in 2. 6. 2013

Po šestih uspešnih razstavah vam z veseljem sporočamo, da bo FESTIVAL SVM 2013 v soboto in nedeljo (1.6 in 2.6.2013) v Kranju. Razstava plastičnih maket, miniaturne železnice, razstava LEGO, WARHAMMER igre, leseni modeli... Vabljeni!

Maketarski krožek 2012/2013

PONEDELJEK:
- O.Š. Simona Jenka ob 15.00 do 16.30 v Tehnični učilnici
- O.Š. Naklo ob 17.00 do 18.30 v Tehnični učilnici
- OŠ Vižmarje-Brod od 17.00 do 18.30 v Tehniki
TOREK:
- O.Š. Šenčur ob 15.00 do 16.30 v Tehnični učilnici
- O.Š. Davorina Jenka Cerklje od 17.00 do 18.30 v Tehniki
SREDA:
- O.Š. jakoba Aljaža ob 15.00 do 16.30 v Tehnični učilnici
-O.Š. Matije Čopa ob 16.00 do 17.30 v Likovni učilnici
ČETRTEK:
- O.Š. Franceta Prešerna ob 15.00 do 16.30 v Teniki
- O.Š. Stražišče ob 17.00 do 18.30 v Tehnični učilnici

*Krožki se izvajajo enkrat na teden po 2 šolski uri (90 minut)

Plastično maketarstvo

Plastično maketarstvo je sestavljanje, izdelovanje in barvanje plastičnih delčkov v celoto, pri čemer izdelovalec maket v podanem merilu stremi k čim boljšemu kopiranju pravega predmeta. Pri mladih tovrstna dejavnost vzpodbuja natančnost, preciznost in zavzetost, ki slehernemu posamezniku koristi v vsakdanjem življenju. Že vrsto let na območju Gorenjske in Ljubljanske regije na desetih osnovnih šolah vodimo najštevilčnejši maketarski krožek v Sloveniji

Oznake

Svet v malem BLOGI

Društvo Svet v malem

Društvo za vzpodbujanje kreativnosti Svet v malem je prostovoljno, samostojno, nepridobitno združenje, ki združuje:

- izdelovalce plastičnih maket,

- ljubitelje kovinskih maket,

- ljubitelje pomanjšanih železnic,

- zbiralce unikatnih zbirk,

- modelarstva,

- in vseh, ki se tako ali drugače ukvarjajo z dejavnostmi, ki vzpodbujajo kreativnost,

- ljubitelje Družabnih iger.