nedelja, 27. januar 2013

Prvi koraki - 38.dan


Nadaljujem. Sledi nanašanje nalepk (ang.: decals). Na spodnji sliki so prikazani vsi pripomočki in orodje, manjka le manjša pipeta.
Polakirana površina se je dobro posušila, zato jo pred nanašanjem nalepk dobro izpiham. (pozor: brezbarvno akrilno emulzijo Glanzer nanašamo le v enem sloju, kajti če nanesemo drugi sloj, nam le ta stopi predhodnjega in dobimo grdo neravno površino)

Pred nanašanjem nalepk najprej dobro preučim shemo.
Najprej bom nanesel nalepko s št. 22 in sicer na spodnjo levo polovico krila. Z modelarskim skalpelom izrežem omenjeno nalepko. (pozor: čez vsako nalepko je nanešen prozoren nosilni film (viden pod določenim kotom), kateri je za cca. 1mm večji kot sama nalepka. Pri izrezovanju nalepke pazimo, da ga ne poškodujemo, torej nalepke ne režemo v 'živi' rob, temveč nekoliko stran)
V posodo nalijem mlačno vodo in s kapalko dodam cca. 5 kapljic Micro Set-a ter vse skupaj dobro premešam.
Nato izrezano nalepko vpnem v škarjasto pinceto (pri tem pazim, da s pinceto ne pokrijem nosilnega filma) in jo potopim v vodo. Potopim jo tako, da je nalepka/lice obrnjena navzdol. Zakaj? Ko nalepko potopimo v vodo, se včasih nosilni papir zvije in na ta način preprečimo pretrganje nalepke.
Po cca. 20s namakanja nalepko odložim na kos toaletnega papirja in počakam 40s, da se lepilo dobro omoči.
Ta čas izkoristim, da z večjim čopičem omočim površino na krilu, kamor bo nalepka nameščena. Omočim kar z vodo, v kateri namakam nalepke.
Na zgornji sliki je vidno, da imam med nanašanjem nalepk vedno poleg tudi shemo, ki mi pomaga, da pravilno pozicioniram samo nalepko.

Po cca. 40s s konico prsta preverim, če se nalepka že lahko premika po nosilnem papirju, torej, če je lepilo dobro omočeno. Če je temu tako, sledi prenos nalepke na krilo. Najprej s konico prsta nalepko nekoliko zamaknem, da štrli preko nosilnega papirja. Nato jo prenesem na njeno mesto in z vatiranim zobotrebcem na rahlo pritisnem štrleči del nalepke na njeno podlago. Z drugo roko previdno izvlečem nosilni papir.
Nato s pomočjo vatiranega zobotrebca nalepko pozicioniram. Pri tem si pomagam s shemo. Če se nalepka noče premikati, jo ponovno omočim z v vodo namočenim čopičem. Pomembno je, da dobro omočim njene robove, torej da voda steče pod nalepko.
Ko sem zadovoljen s pozicijo nalepke, vzamem vatirano palčko in jo previdno povaljam po nalepki, da popivnam odvečno vodo. Valjam vedno od sredine nalepke proti njenim robovom. Valjam zelo previdno, da nalepke ne premaknem ali celo strgam.
Nazadnje vzamem drug čopič, ga pomočim v Micro Sol in z njim nalepko premažem. Micro Sol vedno nanašam od sredine nalepke proti njenim robovom.
Po cca. 15s se nalepka naguba, kar je popolnoma pravilno, kajti Micro Sol nalepko malenkost stopi in povzroči, da se nalepka prilagodi podlagi. (pozor: ko je nalepka nagubana, se je nikakor ne smemo dotikati, ker je zelo krhka in jo lahko strgamo)
Po cca. 15min je nalepka načeloma suha na dotik in ni več nevarnosti, da jo poškodujemo.

Ko čakam, da se nalepka posuši, grem na drugo polovico krila in na enak način nanesem napis 'MARINES' ter tako dalje.
V shemi je označeno, da so štiri nalepke nameščene tudi na pokrove/lopute kolesnih prostorov. Za enostavnejše delo le te s pomočjo Patafix-a začasno pritrdim na njihovo mesto in sicer, kot da bi bile zaprte.
Nato po že opisanem postopku nanesem omenjene štiri nalepke.
Nazadnje še preverim, če sem na spodnjo stran letala nanesel vse nalepke in če je temu tako, letalo obrnem in po enakem postopku nanesem še vse nalepke, katere so namenjene za zgornjo stran.
Sledi nanašanje nalepk na obe polovici trupa. Za enostavnejše delo si s pomočjo manjše brisače uredim improvizirano oporo. Na ta način dosežem, da je leva polovica trupa vzporedna z delovno podlago, kar mi olajša delo.
Nato po enakem postopku nanesem nalepke. Pri nanašanju si pomagam s shemo in vedno najprej nanesem večje in nato manjše nalepke. Ko sem končal na levi strani, letalo obrnem in nanesem nalepke še na desno stran. Pri tem pazim na simetrijo.
Ostale so še štiri zelo majhne nalepke, katere bodo nameščene na krake propelerja.
Najprej na krake propelerja nalepim trakce maskirnega traku, kateri bodo služili kot vodilo pri nameščanju nalepk. Vsak posamezen trakec prilepim na enako oddaljenost od korena kraka. Pri tem si pomagam z ravnilom in sicer cca. 1cm od korena kraka.
Nato odrežem posamezno nalepko, jo za 20s potopim v vodo, počakam 40s in s pomočjo manjšega čopiča preverim, če se premika po nosilnem papirju. Vmes še krak propelerja omočim z vodo. Nato nalepko s pomočjo čopiča prenesem na njeno mesto.
Nazadnje nalepko s pomočjo zobotrebca pozicioniram (delam previdno in na rahlo, da nalepke ne poškodujem) in z vatiranim zobotrebcem popivnam odvečno vodo. Nalepko še premažem z Micro Sol-om in počakam cca. 15min. Med tem časom namestim še ostale tri nalepke.
Za konec še preverim, če sem namestil vse nalepke. To najenostavneje storim tako, da pregledam polo z nalepkami. Če je temu tako, dam vse skupaj na stran, da se čez noč v miru posuši.

Tako, to bo za danes vse.

0 komentarji:

Objavite komentar

QR Svet v malem

QR Svet v malem
Scan and build your model

FESTIVAL SVM 2013

1. in 2. 6. 2013

Po šestih uspešnih razstavah vam z veseljem sporočamo, da bo FESTIVAL SVM 2013 v soboto in nedeljo (1.6 in 2.6.2013) v Kranju. Razstava plastičnih maket, miniaturne železnice, razstava LEGO, WARHAMMER igre, leseni modeli... Vabljeni!

Maketarski krožek 2012/2013

PONEDELJEK:
- O.Š. Simona Jenka ob 15.00 do 16.30 v Tehnični učilnici
- O.Š. Naklo ob 17.00 do 18.30 v Tehnični učilnici
- OŠ Vižmarje-Brod od 17.00 do 18.30 v Tehniki
TOREK:
- O.Š. Šenčur ob 15.00 do 16.30 v Tehnični učilnici
- O.Š. Davorina Jenka Cerklje od 17.00 do 18.30 v Tehniki
SREDA:
- O.Š. jakoba Aljaža ob 15.00 do 16.30 v Tehnični učilnici
-O.Š. Matije Čopa ob 16.00 do 17.30 v Likovni učilnici
ČETRTEK:
- O.Š. Franceta Prešerna ob 15.00 do 16.30 v Teniki
- O.Š. Stražišče ob 17.00 do 18.30 v Tehnični učilnici

*Krožki se izvajajo enkrat na teden po 2 šolski uri (90 minut)

Plastično maketarstvo

Plastično maketarstvo je sestavljanje, izdelovanje in barvanje plastičnih delčkov v celoto, pri čemer izdelovalec maket v podanem merilu stremi k čim boljšemu kopiranju pravega predmeta. Pri mladih tovrstna dejavnost vzpodbuja natančnost, preciznost in zavzetost, ki slehernemu posamezniku koristi v vsakdanjem življenju. Že vrsto let na območju Gorenjske in Ljubljanske regije na desetih osnovnih šolah vodimo najštevilčnejši maketarski krožek v Sloveniji

Oznake

Svet v malem BLOGI

Društvo Svet v malem

Društvo za vzpodbujanje kreativnosti Svet v malem je prostovoljno, samostojno, nepridobitno združenje, ki združuje:

- izdelovalce plastičnih maket,

- ljubitelje kovinskih maket,

- ljubitelje pomanjšanih železnic,

- zbiralce unikatnih zbirk,

- modelarstva,

- in vseh, ki se tako ali drugače ukvarjajo z dejavnostmi, ki vzpodbujajo kreativnost,

- ljubitelje Družabnih iger.