ponedeljek, 21. januar 2013

Prvi koraki - 33.dan


Nadaljujem. Sledi barvanje z mornariško modro (barva z oznako 'A'). Pred barvanjem bom povrtal vse luknje, ker se je v njih nabrala temeljna barva in se lahko zgodi, da jih kasneje ne bom več videl.
Vrtam z različnimi svedri in sicer tako, kakor je prikazano na lističu. Najprej povrtam luknji za podtrupni rezervoar,
zamenjam sveder in nato še vse ostale luknje.

Po opravljenem vrtanju sledi priprava barve. Omenjeno barvo sem zmešal že na začetku tega članka, ko sem pripravil vse ostale barve. Ko stekleničko z barvo odprem, najprej s pletilko le to dobro premešam (mešam cca. 1,5min). Nato sledi test gostote barve na dnu jogurtovega lončka. Barva ne sme biti ne pregosta in ne preredka. Kako to vem? Če je barva pregosta, se slabo razliva in so poteze čopiča zelo očitne. Če pa je preredka, pa slabo prekriva in steče, ko pobarvano površino obrnem za 90°. 
Ko sem z gostoto barve zadovoljen, sledi barvanje. Najprej pobarvam obe polovici krila in sicer: najprej s tanjšim čopičem (#3) pobarvam notranjost vstopnika za zrak (v korenu krila) in obloge topov ter nato z večjim čopičem (#7) najprej prednji in zadnji rob polovice krila, nato spodnjo površino in nazadnje še zgornjo površino.
Pri barvanju pazim, da z barvo po občutku 'zalivam', tako da niso opazne poteze čopiča ter da se barva ne kopiči ali celo steče. Pazim tudi na to, da čez posamezno mesto s čopičem ne gre več kot 2x, ker mi v nasprotnem primeru sveža barva stopi temeljno barvo in imam problem - neravno površino. Ko sta obe polovici krila pobarvani, ponovno vzamem manjši čopič (#3) in z njim pobarvam okvirje na vetrobranskem steklu ter robove pilotske kabine.
Nato vzamem večji čopič (#7) in z njim pobarvam trup, višinska stabilizatorja in nazadnje še smerni stabilizator. Trup barvam po odsekih in sicer: od spredaj proti zadnjemu delu in od spodaj navzgor. Vsak pobarvan odsek prekinem na panelni liniji.
Po slabe pol ure je maketa pobarvana.

Ponovno vzamem manjši čopič (#3) in z njim pobarvam okvirje pokrova pilotske kabine
ter pokrove kolesnih jaškov. Le te barvam tako, da barvo nanašam od sredine proti robu.
Nazadnje pobarvam še vse ostale dele: podtrupni rezervoar, nosilce nevodenih raket, pitotovo cev, vse antene in stopničko.
Po barvanju čopič temeljito očistim in dam vse skupaj na stran, da se barva v miru posuši (24h). Naj omenim še to, da pri vsakem menjanju čopiča prejšnjega temeljito očistim, da se barva na njem ne zasuši. 

Tako, to bo za danes vse. 

0 komentarji:

Objavite komentar

QR Svet v malem

QR Svet v malem
Scan and build your model

FESTIVAL SVM 2013

1. in 2. 6. 2013

Po šestih uspešnih razstavah vam z veseljem sporočamo, da bo FESTIVAL SVM 2013 v soboto in nedeljo (1.6 in 2.6.2013) v Kranju. Razstava plastičnih maket, miniaturne železnice, razstava LEGO, WARHAMMER igre, leseni modeli... Vabljeni!

Maketarski krožek 2012/2013

PONEDELJEK:
- O.Š. Simona Jenka ob 15.00 do 16.30 v Tehnični učilnici
- O.Š. Naklo ob 17.00 do 18.30 v Tehnični učilnici
- OŠ Vižmarje-Brod od 17.00 do 18.30 v Tehniki
TOREK:
- O.Š. Šenčur ob 15.00 do 16.30 v Tehnični učilnici
- O.Š. Davorina Jenka Cerklje od 17.00 do 18.30 v Tehniki
SREDA:
- O.Š. jakoba Aljaža ob 15.00 do 16.30 v Tehnični učilnici
-O.Š. Matije Čopa ob 16.00 do 17.30 v Likovni učilnici
ČETRTEK:
- O.Š. Franceta Prešerna ob 15.00 do 16.30 v Teniki
- O.Š. Stražišče ob 17.00 do 18.30 v Tehnični učilnici

*Krožki se izvajajo enkrat na teden po 2 šolski uri (90 minut)

Plastično maketarstvo

Plastično maketarstvo je sestavljanje, izdelovanje in barvanje plastičnih delčkov v celoto, pri čemer izdelovalec maket v podanem merilu stremi k čim boljšemu kopiranju pravega predmeta. Pri mladih tovrstna dejavnost vzpodbuja natančnost, preciznost in zavzetost, ki slehernemu posamezniku koristi v vsakdanjem življenju. Že vrsto let na območju Gorenjske in Ljubljanske regije na desetih osnovnih šolah vodimo najštevilčnejši maketarski krožek v Sloveniji

Oznake

Svet v malem BLOGI

Društvo Svet v malem

Društvo za vzpodbujanje kreativnosti Svet v malem je prostovoljno, samostojno, nepridobitno združenje, ki združuje:

- izdelovalce plastičnih maket,

- ljubitelje kovinskih maket,

- ljubitelje pomanjšanih železnic,

- zbiralce unikatnih zbirk,

- modelarstva,

- in vseh, ki se tako ali drugače ukvarjajo z dejavnostmi, ki vzpodbujajo kreativnost,

- ljubitelje Družabnih iger.