nedelja, 13. januar 2013

Prvi koraki - 25.dan


Nadaljujem. Temeljna barva se je dobro posušila, zato najprej sledi temeljit pregled celotne površine makete. Pri pregledu iščem mesta, kjer je barva stekla in kjer je sloj barve ali predebel ali neraven. Po pregledu sledi mokro brušenje. Brusim s kosom brusnega papirja #1200, katerega pomakam v navadno vodo. Le to sem si natočil v manjšo posodo. Brusim previdno, da ne odbrusim preveč barve.
Po slabi uri brušenja maketo sperem pod mlačno tekočo vodo. (pozor: nikoli ne spiramo pod vročo vodo) Pri spiranju sem pozoren na to, da notranjost makete ne zalijem z vodo. Zakaj? Zato, ker je kasneje to vodo skoraj nemogoče v celoti iztočiti in bi trajalo več dni, da bi v celoti izhlapela. Ko je maketa sprana, jo dam sušiti.
Nato s temeljno barvo pobarvam podtrupni rezervoar, pitotovo cev in nosilce nevodenih raket.
Sledi barvanje delov podvozja z belo barvo (Revell št. 5). (opomba: kolega Samo Štempihar me je opozoril, da bela barva ni primerna za omenjene dele. Pravilne barve so bile naslednje: ko je letalo prišlo iz tovarne, so bile noge in platišča v temno modri barvi, po prvem remontu pa so jih pobarvali v barvo aluminija, kolesni prostori in notranje površine loput pa so bile v notranje zeleni - enako kot notranjost pilotske kabine. Ker nočem preveč zakomplicirati same gradnje, bom omenjene dele pustil v beli barvi, če pa želimo večjo verodostojnost, jih pobarvamo tako, kot je razloženo. Barvo najprej temeljito premešam in po potrebi razredčim ter preverim njeno gostoto na dnu jogurtovega lončka.
Nato vzamem čopič #3 in z njim pobarvam ali bolje 'zalijem' platišča koles,
repno kolo, noge in nazadnje še notranje površine loput.
Nazadnje z drevesc odstranim še vse preostale dele in sicer: vse antene, stopničko in izpušne cevi. Na vseh delih pobrusim ostanke popkovine in livarske šive ter jih s sekundnim lepilom prilepim na zobotrebce. Na vsak zobotrebec prilepim 'zastavico' s številko dela. Izpušne cevi začasno prilepim na kos lesene letvice, na katerega sem prilepil obojestranski lepilni trak.
Tako, to bo za danes vse.

0 komentarji:

Objavite komentar

QR Svet v malem

QR Svet v malem
Scan and build your model

FESTIVAL SVM 2013

1. in 2. 6. 2013

Po šestih uspešnih razstavah vam z veseljem sporočamo, da bo FESTIVAL SVM 2013 v soboto in nedeljo (1.6 in 2.6.2013) v Kranju. Razstava plastičnih maket, miniaturne železnice, razstava LEGO, WARHAMMER igre, leseni modeli... Vabljeni!

Maketarski krožek 2012/2013

PONEDELJEK:
- O.Š. Simona Jenka ob 15.00 do 16.30 v Tehnični učilnici
- O.Š. Naklo ob 17.00 do 18.30 v Tehnični učilnici
- OŠ Vižmarje-Brod od 17.00 do 18.30 v Tehniki
TOREK:
- O.Š. Šenčur ob 15.00 do 16.30 v Tehnični učilnici
- O.Š. Davorina Jenka Cerklje od 17.00 do 18.30 v Tehniki
SREDA:
- O.Š. jakoba Aljaža ob 15.00 do 16.30 v Tehnični učilnici
-O.Š. Matije Čopa ob 16.00 do 17.30 v Likovni učilnici
ČETRTEK:
- O.Š. Franceta Prešerna ob 15.00 do 16.30 v Teniki
- O.Š. Stražišče ob 17.00 do 18.30 v Tehnični učilnici

*Krožki se izvajajo enkrat na teden po 2 šolski uri (90 minut)

Plastično maketarstvo

Plastično maketarstvo je sestavljanje, izdelovanje in barvanje plastičnih delčkov v celoto, pri čemer izdelovalec maket v podanem merilu stremi k čim boljšemu kopiranju pravega predmeta. Pri mladih tovrstna dejavnost vzpodbuja natančnost, preciznost in zavzetost, ki slehernemu posamezniku koristi v vsakdanjem življenju. Že vrsto let na območju Gorenjske in Ljubljanske regije na desetih osnovnih šolah vodimo najštevilčnejši maketarski krožek v Sloveniji

Oznake

Svet v malem BLOGI

Društvo Svet v malem

Društvo za vzpodbujanje kreativnosti Svet v malem je prostovoljno, samostojno, nepridobitno združenje, ki združuje:

- izdelovalce plastičnih maket,

- ljubitelje kovinskih maket,

- ljubitelje pomanjšanih železnic,

- zbiralce unikatnih zbirk,

- modelarstva,

- in vseh, ki se tako ali drugače ukvarjajo z dejavnostmi, ki vzpodbujajo kreativnost,

- ljubitelje Družabnih iger.